Program dla szkół - „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”
Nasza szkoła bierze udział w „Programie dla szkół”, który jest programem WPR (Wspólnej Polityki Rolnej) Unii Europejskiej uruchomionym przez Komisję Europejską. Program jest działaniem Komisji Europejskiej zmierzającym do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania, walką z nadwagą i otyłością.
Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, zachęca do zdrowego odżywiania. Przez cały rok szkolny uczniowie nieodpłatnie otrzymują porcje świeżych owoców i warzyw, soki warzywno-owocowe oraz mleko i przetwory mleczne. Wychowawcy klas I-III prowadzą zajęcia na temat zdrowego odżywiania i w praktyce wykorzystują piramidę żywienia i aktywności fizycznej. Dzieci przygotowują wspólne śniadania, na które składają się kolorowe kanapki i sałatki. Wykonały także prace techniczno- plastyczne.
Działania edukacyjne w naszej szkole są zgodne z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 31 sierpnia 2017r i każdorazowo obejmują edukację z zakresu:
- zasad zdrowego żywienia,
- pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych,
- przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, w tym upowszechnianie wiedzy jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi,
- zasad rolnictwa ekologicznego, w tym znakowania produktów ekologicznych.
W trakcie prowadzenia ww. działań edukacyjnych nauczyciele wykorzystują materiały materiały edukacyjne/dydaktyczne/scenariusze lekcji i inne opracowane i udostępnione szkołom przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach programu dla szkół.
Z kilkuletniej praktyki udziału w programie widzimy same pozytywne aspekty płynące z uczestnictwa. Obserwujemy jak uczniowie z niecierpliwością czekają na dzień w którym dostaną owoc, warzywo, mleko czy przetwory mleczne. Wspólne spożywanie owoców i warzyw przez dzieci w klasie, połączone z działaniami edukacyjnymi oraz motywującymi jest dużym atutem programu i silnym czynnikiem wpływającym na postawy żywieniowe uczniów.
K.Rokosz